Economie

Innovaties over marktwerking, ondernemen en nieuwe business modelen. Economie is een belangrijke drijfveer voor innovatie en heeft een grote impact op maatschappelijke verandering.

Andere perspectieven:

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Mother nature cleans

Er zijn legio schoonmaakmiddelen in de markt om allerlei verschillende vlekken en viezigheid te verwijderen. Deze werken meer of minder goed, maar de overeenkomst is dat het water met sopje in het riool terecht komt. Bij de waterzuivering is er de uitdaging om al die stofjes weer uit het water te krijgen. Kan dat niet anders? Het Lotus® PRO schoonmaaksysteem van Mother Nature Cleans hangt aan de muur en zodra het op koud leidingwater is aangesloten produceert het ozonwater. Dit is een natuurlijk product wat bacteriën doodt door de celwanden kapot te maken. Het water uit het systeem blijft 24 uur ozonwater en daarna keert het terug naar de originele staat, namelijk water en zuurstof. Voordelen zijn minder schoonmaak chemicaliën in het milieu en een veiligere werkomgeving voor de schoonmaker. Bovendien is het goedkoop en maakt het erg goed schoon. Ozonwater wordt al sinds 1906 toegepast in de schoonmaak, bijvoorbeeld bij het reinigen van drinkwater, zwemwater of voor het verwijderen van geuren. 

Reclame met respect voor geloof

In de negende maand van de islamitische maankalender vindt de ramadan plaats. Het is de maand van inkeer, waarin tussen zonsopgang en zonsondergang gevast wordt. Restaurantketen Halal Fried Chicken paste daar de marketing op aan met posters die alleen na zonsondergang maaltijden aanprijzen. (meer…)

Retourette

Stadsbewoners in Rotterdam hebben in hun woning vaak onvoldoende ruimte om hun afval gescheiden op te slaan. Daardoor komen waardevolle ‘grondstoffen’ tussen het afval terecht. Als oplossing is de ‘Retourette’ in het leven geroepen. De Retourette is een compact afvalverzamelingspunt in de buurt, bij de lokale supermarkt. Mensen kunnen hier hun afval naartoe brengen en in de juiste bak deponeren. Voor bijna alle soorten afval is wel een aparte koker of gleuf. Hierdoor kunnen de waardevolle grondstoffen in afval alsnog gescheiden verzameld worden, wat een grote bijdrage levert aan de circulaire economie. Ook bespaart de gemeente Rotterdam zo flink op de afval inzameling, wat geïnvesteerd kan worden in de Retourrettes. Daarnaast worden waardevolle grondstoffen gerecycled en verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen.

De Maatschappelijke AEX

Dé graadmeter voor maatschappelijke waarde in Nederland. Dat beoogt de Maatschappelijke AEX (MAEX) te zijn. MAEX is een online platform dat inzicht geeft in initiatieven en sociale ondernemingen. Deze sociale ondernemingen en maatschappelijke initiatieven leveren een grote bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in Nederland. De waarde van deze initiatieven is soms lastig in geld uit te drukken. Daarom wil de MAEX de toegevoegde waarde van deze maatschappelijke initiatieven zichtbaar maken. Maar, in de westerse samenleving zijn veel mensen gewend om te denken in economisch belang en financiële waarde, kortom in Bruto Nationaal Product (BNP). De MAEX komt met een tegenhanger: het Bruto National Welzijn (BNW). (meer…)

Fairtrade winkelstraat

Gouda is al sinds 2011 Fairtrade gemeente. Dit onderstreept dat de stad en gemeente veel aandacht besteden aan eerlijke handel met producten uit ontwikkelingslanden. Met respect voor mens, milieu en duurzaamheid. Stichting Fairtrade Gouda, de gemeente en de winkeliersvereniging namen gezamenlijk het initiatief om te komen tot de ‘Fairtrade Winkelstraat’. De titel is niet officieel erkend, maar toch een duidelijke signaal bedoeld om anderen te inspireren. Het Groenendaalkwartier in de gemeente Gouda is daarom in oktober 2018 uitgeroepen tot eerste Fairtradestraat in Nederland. (meer…)

LENA Fashion Library

De meeste mensen dragen 80 procent van de tijd maar 20 procent van hun kleding. Veel fast fashion is van slechte kwaliteit en gemaakt om snel weer te vervangen. Met die gedachte startten vier ondernemende dames met een achtergrond in de mode-industrie eind 2014 de duurzame kledingbibliotheek onder de naam LENA Fashion Library. De bibliotheek biedt via een abonnementensysteem de mogelijkheid om kleding te lenen. Van een passende jas tot een avondjurk, van een warme sweater tot een zomers t-shirt. (meer…)

Zeep als capsules

In veel huishoudelijke producten zoals shampoo en schoonmaakmiddel zit voor het grootste deel water (meer dan 80%). Als we dit water uit de productie weg zouden laten en pas thuis weer toe zouden voegen, scheelt dat veel in het transport, CO2 uitstoot en verpakkingsmateriaal. Zo dacht Mirjam de Bruijn er ook over en dus startte zij project Twenty op. Ze maakte geconcentreerde capsules voor handzeep en tabletten voor een fles shampoo. Aan deze capsules of tabletten hoeft de gebruiker thuis alleen nog water toe te voegen en zo ontstaat er ineens de vloeibare zeep en shampoo die mensen gewend zijn. (meer…)

Dineren in het donker

Veel mensen met een visuele beperking verliezen hun baan of worden arbeidsongeschikt verklaard, terwijl ook zij vaak een goede opleiding hebben gedaan. Sandra Ballij en Bas de Ruiter vonden dit onzin en bedachten een manier om hen ook werk te bieden. Zo kwamen ze bij Ctaste: een restaurant waar je dineert in het donker. In de bediening werken mensen die blind of slechtziend zijn. Voor veel gasten is het even wennen, omdat zij op deze manier moeten vertrouwen op hun andere zintuigen. Maar ze worden goed begeleid door de bediening, zij zijn immers de experts van het donker en weten goed hoe hiermee om te gaan. Op deze manier krijgen ook zij weer een kans op de arbeidsmarkt.

CocoPallet

Jaarlijks wordt er 60 miljard kilo kokosresten verbrand, terwijl tegelijkertijd de productie van houten pallets nagenoeg 500 miljoen bomen kost. Ontwikkelaar Michiel Vos bedacht een manier om deze twee problemen in één klap te verminderen: CocoPallet. Dit initiatief maakt van de kokosschillen duurzame pallets. De oplossing van de pallets uit kokosresten biedt lokaal en op mondiaal niveau een duurzame oplossing. Volgens de berekeningen zijn de kokospallets per stuk bijna een euro goedkoper dan houten pallets die nu veelal worden gebruikt. CocoPallet koopt partijen kokosafval op van lokale boeren in Azië. Vervolgens maakt de organisatie voor de productie van de pallets voor een groot deel gebruik van de bestaande, lokale logistieke opties die beschikbaar zijn. Het deel van de kokosnoot dat wel wordt gebruikt, moet immers ook vervoerd worden naar elders in het land. Daar in de buurt worden van de kokosschillen pallets gemaakt. Zo wordt van wat eerst afval leek, een nieuw en lokaal nuttig product gemaakt.

Kromkommer tegen voedselverspilling

Wereldwijd verspillen wij 30 tot 50 procent van ons eten, terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar mensen honger hebben. Groente en fruit maken een groot deel uit van deze voedselverspilling en worden vaak weggegooid vanwege hun ‘gekke’ uiterlijk. De teler kan deze producten niet kwijt op de markt omdat ze niet recht zijn of niet glimmen, terwijl er met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niks mis is. Kromkommer pakt deze voedselverspilling aan op een positieve manier en zet zich in voor het nuttigen van ‘kromme groenten en fruit’. Het initiatief verkoopt de kromme groenten en fruit in allerlei vormen, zoals versgemaakte soep, en zorgt er zo voor dat deze groente en fruit alsnog op het bord van de consument terecht komen.