Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Kromkommer tegen voedselverspilling

Kromme groenten net zo lekker als rechte

Wereldwijd verspillen wij 30 tot 50 procent van ons eten, terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar mensen honger hebben. Groente en fruit maken een groot deel uit van deze voedselverspilling en worden vaak weggegooid vanwege hun ‘gekke’ uiterlijk. De teler kan deze producten niet kwijt op de markt omdat ze niet recht zijn of niet glimmen, terwijl er met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niks mis is. Kromkommer pakt deze voedselverspilling aan op een positieve manier en zet zich in voor het nuttigen van ‘kromme groenten en fruit’. Het initiatief verkoopt de kromme groenten en fruit in allerlei vormen, zoals versgemaakte soep, en zorgt er zo voor dat deze groente en fruit alsnog op het bord van de consument terecht komen.

Jaar: 2012
Organisatie: KromKommer
Prijs gewonnen: Best Social Innovation Project 2015, van Food Surplus Entrepreneurs Network
Thema's: Duurzaamheid,Economie
De kijk van:
Lisanne van Zwol, Jente de Vries, Chantal Engelen
Oprichters van Kromkommer

"Met deze producten kom je al in contact met voedselverspilling. Dat is belangrijk, want de impact is het grootst als mensen zich er bewust van worden. " - (Bron: RTL Nieuws - Gekke groente in de gratie: 'Mensen durven steeds vaker lelijke komkommers te kopen')



Verwonderen

Innovatie door met andere ogen naar het probleem te kijken en verrast te worden met nieuwe perspectieven uit inzichten van andere culturen, personen of ervaringen.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Vervormen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

IJsthee van gered fruit

Dik, krom of lelijk fruit wordt weggegooid. Jaarlijks wordt daardoor een derde van het groente en fruit verspild. Dat kan anders. Toen kok Thijs op een markt in Utrecht zag dat een groenteboer 5 kilo ‘lelijke en oude’ aardbeien weg wilde gooien, besloot hij om een poging te doen om ze te redden. Zo ontstond ‘Thijs Tea’: ijsthee van biologische ingrediënten, bijzondere theesoorten en vers fruit dat anders zou worden weggegooid.

Op de website staat een live teller van hoeveel fruit is ‘gered’.

 

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

CT-scanner als avontuur voor kinderen

Veel kinderen vinden een CT-scan erg eng. Het apparaat maakt veel geluid en de kamer waar deze in staat is vaak niet echt uitnodigend. De vraag was dan ook hoe je een CT-scanner minder eng kan maken voor kinderen. Ontwerpers besloten niet voor een technische oplossing te kiezen (productverbetering), maar voor het verbeteren van de ervaring van het kind. Deze is vaak alles behalve prettig. Het idee was om de scan meer als een avontuur te laten ervaren door het kind. Zo werd de scanner in het New York-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital omgetoverd tot een kindvriendelijk piratenverhaal, met tekeningen van apen- en tijgerpiraten op de muur. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief