Wonen

Innovaties in de woon- of leefomgeving: voor je eigen huis, een gedeeld woon- of zorgcomplex of zelfs een hele buurt.

Andere perspectieven:

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Buurvrouw, heeft u suiker?

Het bekende kopje suiker, wie kent het niet? Vroeger was het dé manier om contact te leggen met je buren. Had jij – of je buurman – ergens hulp bij nodig, dan wist je elkaar te vinden. Dit principe bracht enkele professionals op het idee om “het kopje suiker” weer nieuw leven in te blazen. KopjeSuiker is hét sociale buurtplatform, waarmee je buren een helpende hand kan reiken, waarmee je wijkbewoners kan vragen om een kleine gunst, en waarmee je op de hoogte kunt blijven van wat er in je eigen wijk gebeurt. Zie het als een soort virtueel dorpsplein, waar je met elkaar een praatje kunt maken.

Coldcasekalender

Veel moordzaken worden niet opgelost en veranderen naar verloop van tijd in een ‘cold case’. Maar, de politie laat deze zaken nooit rusten en zoekt vaak nog steeds naar antwoorden. Sinds 2017 wordt er weer extra aandacht besteed aan deze zaken omdat dit merkbaar leidt tot meer tips. Om deze reden ontwierp de politie een ‘coldcasekalender’; een weekkalender met daarop 52 onopgeloste misdrijven, moorden en vermissingen die de politie en justitie nog niet op hebben kunnen lossen. Bij de dagen van het jaar staan belangrijke data, zoals de dag waarop een lichaam is gevonden. (meer…)

Tovertafel

De Tovertafel is een zorginnovatie die ouderen in de latere fasen van dementie met elkaar en hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. In de Tovertafel zitten spellen, die speciaal zijn ontwikkeld voor de doelgroep. Praktisch is de Tovertafel een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven bijvoorbeeld een vertrouwde eettafel. In het kastje zitten een beamer, infraroodsensoren, een luidspreker en een processor waarmee de interactieve spellen op tafel worden geprojecteerd. (meer…)

Lichtgewicht wasmachine

Om wasmachines op hun plek te houden tijdens het wassen, zit er in vele apparaten een blok beton van meer dan 25 kilo. Het nadeel hiervan is dat ze erg zwaar zijn, wat voor veel problemen zorgt bij bijvoorbeeld het verhuizen. Ook komt er bij het produceren en vervoeren van beton veel CO2 vrij, wat een belasting is voor het milieu. Een hoogleraar intelligent engineering systems aan de Nottingham Trent University bedacht samen met een van zijn studenten Dylan Knight een oplossing. (meer…)

Lieveheersbeestjes te koop

Veel mensen die last hebben van ongedierte in hun tuin, zoals bladluis, grijpen dan naar een spuitbus of chemisch middel. Nergens voor nodig dacht Claudia van Bruggen. Zij ontdekte dat lieveheersbeestjes dol zijn op bladluis. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan chemische spuitbussen. Door lieveheersbeestjes uit te zetten in je tuin kun je de bladluis op de planten en bomen in je tuin bestrijden. Bovendien zorgen deze beestjes er ook voor dat de bladluizen in het vervolg wegblijven. Lieveheersbeestjes zoeken is een hele klus, maar ze kunnen ook gelokt worden met bepaalde planten zoals brandnetel of meidorn. Voor wie dit alsnog teveel moeite vindt, de beestjes kunnen ook besteld worden op de website van Claudia (roodmetzwartestippen.nl).

Waterkwetsbaarheidsscan

De Gemeente Rotterdam gaat als eerste de risicoscan van BlueLabel gebruiken. Deze digitale tool geeft inzicht in de overlast door regenwater op het niveau van gebouwen straten. Met deze specifieke informatie kunnen bewoners zich voorbereiden op eventuele wateroverlast, bijvoorbeeld door het verwijderen van tegels uit de tuin of het plaatsen van een (extra) regenton.
De scan geeft een label van A tot E, waarbij A is laag risico (groen) en E zeer hoog risico (rood). De risico indicatie van BlueLabel is beschikbaar voor heel Nederland, maar alleen Rotterdam maakt gebruik van de service. (meer…)

Trapleuningverlenger

De laatste treden bovenaan de trap zijn soms lastig, vooral als je slecht ter been bent. Eenmaal bovenaan kun je je niet meer ‘optrekken’ aan de trapleuning, want deze stijgt niet boven de trap uit. Twee fysiotherapeuten uit Zeewolde, Joël en Jeremy Blom, bedachten daarom “De Trapleuningverlenger”. Dit is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee de trapleuning – de naam zegt het al – wordt verlengd. De verlenger wordt over het einde van de trapleuning geschoven, zodat deze een stuk langer wordt. Dit zorgt ervoor dat mensen zich ook bij de laatste traptreden boven aan de trap nog kunnen optrekken aan de (verlengde) leuning. Het idee voor de verlenger ontstond toen de broers als fysiotherapeuten bij mensen thuis kwamen en zagen dat het laatste stukje trap voor veel mensen een hindernis vormt. Ze ontwierpen een prototype via de computer en testen deze zelf uit. Met het idee wonnen de broers Blom in 2017 de Nationale ZorgInnovatieprijs.

CareBnB

Veel ouderen die terugkomen uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum, kunnen eenmaal thuis vaak nog niet volledig zelfstandig wonen. Ze hebben dan geen mantelzorg meer, en vaak is de woning niet zorgvriendelijk. Dit beïnvloedt vaak het herstel en het welzijn van deze mensen. Aziza Aachiche en Femke Feenstra zagen dit probleem en gingen op zoek naar speciale, tijdelijke slaapplaatsen voor ouderen of andere hulpbehoevenden die voor korte tijd lichte zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisbezoek. Deze slaaplocaties komen beschikbaar in het nieuwe zorgconcept CareBnB. Het concept CareBnB houdt het midden tussen AirBnB en een Bed&Breakfast, met speciale aandacht voor (mantel)zorg. Er worden laagdrempelige woonruimtes aangeboden in de oorspronkelijke buurt van de bewoner.  Op deze manier voelt iemand zich snel weer thuis en krijgt hij of zij ook dat beetje extra aandacht dat diegene nodig heeft. In 2018 zijn de eerste pilots met CareBnB-verblijven uitgevoerd.

Mobiele Dijken

Nederland ligt voor een deel onder de waterspiegel en wordt hiertegen beschermd met dijken. Vanuit historie en ook met oog op de toekomst is er urgentie om snel te kunnen handelen als een dijk dreigt te gaan breken. Een mobiele dijk is een tijdelijke waterkering in de vorm van een ‘waterzak’ die uit verschillende modules bestaat en snel geplaatst kan worden. De innovatie pilot van Rijkswaterstaat leidde tot een stabiel waterpeil in de Maas. De innovatie is inmiddels vaker in de praktijk getest.

 

 

Stickerdeuren in verzorgingstehuizen

Onder de naam ‘True Doors’ worden voordeuren van woningen in verzorgingstehuizen voorzien van een ‘opplakdeur’. Op deze manier oogt het verzorgingstehuis minder kaal en worden de deuren herkenbaarder, want door de stickers lijken de deuren een stuk minder op elkaar. Vooral bij bewoners met enige vorm van dementie blijkt dit goed te werken. De deuren dragen op deze manier bij aan positieve herinneringen voor bewoners aan vroeger. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt ook dat de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zich gelukkiger en meer thuis voelen wanneer er een afbeelding van een bekende voordeur uit het verleden op hun deur wordt geplakt.

Voordat de opplakdeur wordt geplaatst, wordt er met de bewoner of familie gesproken over een woning waar positieve herinneringen aan zijn. Van dat huis wordt de deur gefotografeerd en wordt een afdruk gemaakt. Als de deur van het huis niet meer bestaat, wordt met fotoshoppen gezocht tot een goed gelijkende deur is gevonden.