Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

De Maatschappelijke AEX

De graadmeter voor maatschappelijke waarde

Dé graadmeter voor maatschappelijke waarde in Nederland. Dat beoogt de Maatschappelijke AEX (MAEX) te zijn. MAEX is een online platform dat inzicht geeft in initiatieven en sociale ondernemingen. Deze sociale ondernemingen en maatschappelijke initiatieven leveren een grote bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in Nederland. De waarde van deze initiatieven is soms lastig in geld uit te drukken. Daarom wil de MAEX de toegevoegde waarde van deze maatschappelijke initiatieven zichtbaar maken. Maar, in de westerse samenleving zijn veel mensen gewend om te denken in economisch belang en financiële waarde, kortom in Bruto Nationaal Product (BNP). De MAEX komt met een tegenhanger: het Bruto National Welzijn (BNW). Op deze manier wil MAEX komen tot een integrale visie op waardecreatie in Nederland. Dit vraagt om andere manieren van ondernemen, inkopen, inrichten van de arbeidsmarkt, etc.
Naast het in beeld brengen van maatschappelijke initiatieven faciliteert MAEX in brede zin uitwisseling tussen initiatieven en fondsen, vrijwilligersorganisaties, overheden, kennisinstellingen en kennisinstellingen.

Jaar: 2014
Organisatie: MAEX
Thema's: Economie,Participatie & Diversiteit
De kijk van:
Sébastian Duchène
Initiatiefnemer MAEX

"Er zijn in ons land zoveel mooie initiatieven op maatschappelijke terreinen, van arbeidsmarkt tot zorg tot duurzaamheid. Wij schatten dat aantal zeker op 20.000. Veel van die initiatieven hebben geen podium. Ook bestond er tot voor kort geen laagdrempelig instrument of model waarmee we iets over de waarde van die initiatieven konden zeggen. Met de MAEX brengen we die waarde in beeld. " - (Bron: Gemeente.nu - Inzicht in waarde maatschappelijke initiatieven)



Vervormen

Innovatie door een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak anders vorm te geven, te verbreken, te verdraaien of op een nieuwe manier te structureren.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Mother nature cleans

Er zijn legio schoonmaakmiddelen in de markt om allerlei verschillende vlekken en viezigheid te verwijderen. Deze werken meer of minder goed, maar de overeenkomst is dat het water met sopje in het riool terecht komt. Bij de waterzuivering is er de uitdaging om al die stofjes weer uit het water te krijgen. Kan dat niet anders? Het Lotus® PRO schoonmaaksysteem van Mother Nature Cleans hangt aan de muur en zodra het op koud leidingwater is aangesloten produceert het ozonwater. Dit is een natuurlijk product wat bacteriën doodt door de celwanden kapot te maken. Het water uit het systeem blijft 24 uur ozonwater en daarna keert het terug naar de originele staat, namelijk water en zuurstof. Voordelen zijn minder schoonmaak chemicaliën in het milieu en een veiligere werkomgeving voor de schoonmaker. Bovendien is het goedkoop en maakt het erg goed schoon. Ozonwater wordt al sinds 1906 toegepast in de schoonmaak, bijvoorbeeld bij het reinigen van drinkwater, zwemwater of voor het verwijderen van geuren. 

Scriptie op muziek

Voor zijn master Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht moest Idwer Doosje een scriptie schrijven, maar hij besloot het anders te doen dan de rest: hij vertaalde zijn masterscriptie naar (piano)muziek. Het pianostuk bestaat uit drie delen: een theoretisch kader, een sectie empirische resultaten en een conclusie. Daarmee is de opzet vergelijkbaar met een wetenschappelijk artikel. In de compositie combineert hij zodoende uitkomsten van zijn wetenschappelijk onderzoek met muziek. Met de vertaling van wetenschappelijke onderzoek naar pianomuziek hoopt Doosje wetenschap en onderzoek toegankelijker te maken.

Valairbag voor ouderen

Iedereen kent de airbag in de auto om je lichaam te beschermen bij een ongeluk. De airbag zit dan in de auto. Maar het kan ook andersom: de airbag zit dan als een heupriem om je lichaam. De werking is hetzelfde: bij een ongeval activeert de airbag nog voordat de persoon de grond raakt. Zo kunnen botbreuken bij ouderen worden voorkomen.

(meer…)

Meer projecten in dit perspectief