Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

NoFoodWasted

Voedsel redden voordat het wordt weggegooid

Jaarlijks wordt één derde van het geproduceerde voedsel in Europa weggegooid. Om dit tegen te gaan, is het platform NoFoodWasted opgezet. Met de app kunnen consumenten zien welke producten in winkels of horecazaken in de buurt bijna over datum zijn en anders weg worden gegooid. Zij kunnen deze producten dan meenemen voor een gereduceerde prijs.
Tot nu toe zijn de reacties erg positief. Ondanks dat het de ondernemers iets meer moeite kost omdat ze deze producten in moeten scannen, krijgen ze zo wel nieuwe mogelijkheden om producten die bijna over datum zijn toch te verkopen. Op deze manier komt er ook meer traffic naar de winkel of horecazaak. Bovendien kunnen de ondernemers via een programmadashboard zien hoe goed ze bijdragen aan het reduceren van voedselverspilling. Ook consumenten zijn enthousiast. Ze dragen een steentje bij aan het tegen gaan van voedselverspilling én zijn zo ook nog goedkoper uit.

Jaar: 2013
Organisatie: NoFoodWasted
Thema's: Duurzaamheid,Economie
De kijk van:
August de Vocht
Bedenker/CEO

"Ik zocht een oplossing waarmee consumenten én bedrijven samen kunnen werken om de ongelooflijke hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid terug te dringen. In Nederland is dat een groot probleem, dus we willen zowel bewustwording creëren bij de bevolking als supermarkten en consumenten de gelegenheid geven dit aan te pakken. " - (Bron: Rabobank - Zes apps tegen voedselverspilling. #1: NoFoodWasted)



Versnellen

Innovatie door tempo of tijd te veranderen, door de snelheid aan te passen of door het probleem of een bestaande aanpak in de geschiedenis/ toekomst te plaatsen.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verplaatsen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Pearltect – Invi-armband

‘Pearltect’, de armband van het bedrijf Invi, is een zelfverdedigingssieraad dat de drager ervan in staat stelt om zich op een legale en niet-agressieve manier te verdedigen tegen een aanval met seksuele intenties. Het gaat om een armband die wordt geactiveerd met een eenvoudige handbeweging. Na deze activatie komen er twee stoffen vrij: een hele nare geur om de belager te ontmoedigen en een DNA-verf. De DNA-verf is onzichtbaar en makkelijk overdraagbaar en laat sporen achter op de belager. Zo kan deze persoon tot enkele maanden na de aanval aan het delict worden gelinkt. Dit kan dienen als extra bewijsmateriaal, waardoor de veroordelingskans van de aanvaller wordt vergroot. (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Virtueel gemeentehuis

Toen de Zuid-Hollandse gemeentes Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland gingen fuseren tot gemeente Molenwaard moest er een nieuw gemeentehuis komen. Dit zou 15 miljoen kosten, maar de gemeente had er maar 3. Een aantal gemeenteraadsleden ging samen met een aantal adviseurs en onderzoekers kijken of er eigenlijk nog wel een gemeentehuis nodig was.  (meer…)

Meer projecten in dit perspectief