Daar hangt een luchtje aan
Er is een experiment gestart waarbij honden worden getraind om mensen die besmet zijn met COVID-19 te herkennen. (meer…)
De kelderruimte van een Rotterdams zwemparadijs dat een aantal jaren geleden is gesloten is omgetoverd tot een kwekerij van Oesterzwammen. En dit is niet zomaar een kwekerij, maar eentje die werkt met duurzame materialen. De voedingsbodem voor de zwammen bestaat namelijk uit koffiedik en koffieschilletjes die het restant zijn van kopjes koffie in horecazaken. De koffie drab wordt met een bakfiets opgehaald bij de lokale horecazaken, om vervolgens verwerkt te worden in de kwekerij. De rest van het recept: een beetje gemalen kalk en paddestoelenbroed. Het mengen gebeurt met de hand in grote bakken. Zodra de inhoud wit wordt (lees: gaat schimmelen) worden de zakken naar één van de koelere kweekkamers verderop in het zwemparadijs verplaatst. Daar duurt het nog een aantal weken voordat de oesterzwammen ontspruiten, waarna ze verkocht worden en gebruikt worden in verschillende smakelijke recepten. Tevens helpen ze nu mensen bij het realiseren van een kwekerij in hun eigen stad!
"Wij Nederlanders zijn met gemiddeld 3,2 kopjes per dag fanatieke koffiedrinkers. Het was echter bekend dat paddenstoelen ook op koffiedik konden groeien. En er is ook nog eens veel meer koffie in Rotterdam, dan dat er eiken zijn. Zo organiseerden wij op 18 en 19 mei 2013 de eerste workshop eetbare paddenstoelen kweken. Voor een gemiddeld bord met eten is al snel zo’n tienduizend kilometer afgelegd, maar wij sluiten de cirkel van grondstof naar productie en consumptie in slechts 3,7 kilometer." - (Bron: Rotterzwam - Geschiedenis)
Er is een experiment gestart waarbij honden worden getraind om mensen die besmet zijn met COVID-19 te herkennen. (meer…)
Iedereen kent de airbag in de auto om je lichaam te beschermen bij een ongeluk. De airbag zit dan in de auto. Maar het kan ook andersom: de airbag zit dan als een heupriem om je lichaam. De werking is hetzelfde: bij een ongeval activeert de airbag nog voordat de persoon de grond raakt. Zo kunnen botbreuken bij ouderen worden voorkomen.
Ieder kind leert vanaf het moment dat het geboren wordt en doet dat op zijn eigen tempo. Het onderwijssysteem speelt zoveel mogelijk in op de mogelijkheden van het kind en stimuleert het leerproces. De overgangen tussen de verschillende typen onderwijs en tussen de organisaties die onderwijs verzorgen zijn voor veel kinderen moeilijk. In een integraal kindcentrum wordt de overgang tussen kinderopvang en basisschool zo vloeiend mogelijk gemaakt. (meer…)