Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Zelfhelend beton

Micro-organismen repareren gebarsten beton

Eén van de problemen bij beton is dat er vaak na verloop van tijd scheuren in ontstaan. Hoe goed de ontwikkeling van het beton ook is, vaak ontkomt men er niet aan. Hierdoor kan er ernstige schade aan het beton ontstaan. De reparatie van deze scheuren veroorzaakt veel overlast en is kostbaar. Het Basilisk Self-healing concrete, dat is ontwikkeld aan de Technische Universiteit (TU) Delft, is ‘zelf helend’. Bedenker Henk Jonkers dacht aan de manier hoe botten in het menselijk lichaam op een natuurlijke manier kunnen helen.  Op die manier heeft hij een vergelijkbare techniek uitgedacht, die inzetbaar is op beton. Kalksteen producerende micro-organismen worden geactiveerd wanneer ze in contact komen met zuurstof en water, welke aanwezig zijn door de scheurvorming. De micro-organismen zetten de aanwezige voedingsstoffen om in kalksteen, waardoor de scheur langzaam zal ‘helen’.

Jaar: 2015
Organisatie: Green Basilisk
Prijs gewonnen: Finalist European Inventor Award - Category Research
Thema's: Duurzaamheid,Veiligheid
De kijk van:
Henk Jonkers
Oprichter Green Basilisk/microbioloog

"Wij denken dat met onze uitvinding een revolutie kan ontstaan in de manier waarop wij bouwen. Inspiratie is gehaald uit de natuur. Bacteriën en dieren hebben de mogelijkheid zichzelf te genezen. Nu hebben we dit ook mogelijk gemaakt voor beton. " - (Bron: Youtube - Hendrik Marius Jonkers - Self-healing concrete containing bacteria)



Verbinden

Innovatie door gebruik te maken van slim combineren waarbij verschillende problemen, oorzaken, personen of domeinen met elkaar worden verbonden.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van vervormen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Daar hangt een luchtje aan

Er is een experiment gestart waarbij honden worden getraind om mensen die besmet zijn met COVID-19 te herkennen. (meer…)

Valairbag voor ouderen

Iedereen kent de airbag in de auto om je lichaam te beschermen bij een ongeluk. De airbag zit dan in de auto. Maar het kan ook andersom: de airbag zit dan als een heupriem om je lichaam. De werking is hetzelfde: bij een ongeval activeert de airbag nog voordat de persoon de grond raakt. Zo kunnen botbreuken bij ouderen worden voorkomen.

(meer…)

Basisschool en opvang in 1

Ieder kind leert vanaf het moment dat het geboren wordt en doet dat op zijn eigen tempo. Het onderwijssysteem speelt zoveel mogelijk in op de mogelijkheden van het kind en stimuleert het leerproces. De overgangen tussen de verschillende typen onderwijs en tussen de organisaties die onderwijs verzorgen zijn voor veel kinderen moeilijk. In een integraal kindcentrum wordt de overgang tussen kinderopvang en basisschool zo vloeiend mogelijk gemaakt. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief