Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Virtueel gemeentehuis

Gemeente zonder Gemeentehuis

Toen de Zuid-Hollandse gemeentes Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland gingen fuseren tot gemeente Molenwaard moest er een nieuw gemeentehuis komen. Dit zou 15 miljoen kosten, maar de gemeente had er maar 3. Een aantal gemeenteraadsleden ging samen met een aantal adviseurs en onderzoekers kijken of er eigenlijk nog wel een gemeentehuis nodig was. Het bleek dat er maar voor 3 producten een fysieke balie nodig was: het rijbewijs, de ID-kaart en het paspoort. Daarvoor is visuele authenticatie nodig, maar de rest van alle zaken kan ook online. Zo werd de gemeente Molenwaard de eerste gemeente in Nederland zonder stenen gemeentehuis. Het gemeentehuis bestaat nog wel, maar dan in een online omgeving. Een van de doelen van het online gemeentehuis was om de dienstverlening te verbeteren en zo dichter bij de inwoners te staan. Als er zaken geregeld moeten worden, komt er een ambtenaar of consulent bij de burger thuis om het persoonlijk te regelen. Op deze manier kan de serviceverlening ook veel completer, omdat deze persoon meteen kan zien wat er eventueel nog meer nodig is. Dit maakt het niet alleen persoonlijker, maar ook sneller.

Jaar: 2015
Organisatie: Gemeente Molenwaard
Prijs gewonnen: Finalist bij de World Smart City Awards 2015
Thema's: Leren & Onderwijs,Participatie & Diversiteit
De kijk van:
Jan Meijsen
Informatieadviseur bij gemeente Molenwaard

"Een belangrijke doelstelling vooraf was om de dienstverlening te verbeteren en nabijheid te creëren. Een digitale gemeente betekent geen afstandelijke gemeente. Juist niet. Want wie niet via het internet zijn gemeentezaken kan of wil regelen, krijgt service aan huis. Zo komt de WMO-consulent bij de mensen langs om hun aanvraag voor bijvoorbeeld een rollator af te handelen. En ziet dan meteen: deze meneer of mevrouw heeft ook nog recht op een traplift en een afstapje. Op deze manier kunnen we veel completer zijn. " - (Bron: Digitaleoverheid - Molenwaard digitaal én dichtbij)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Versnellen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief