Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

TolkentelefoonApp

Een professionele tolk in de vorm van een app

Taalbarrières kunnen er voor zorgen dat zorgverleners lastiger een diagnose kunnen stellen, of dat patiënten niet precies begrijpen wat de zorgverlener uitlegt. Deze barrière kan daarom zorgen voor extra zorgverbruik. Op dit moment moeten anderstalige patiënten vaak vertrouwen op vertalingen van familie of vrienden. Dit is niet altijd een oplossing. Er is immers niet altijd een ‘vertaal-mogelijkheid’ in de directe kring van de patiënt beschikbaar. Global Talk lanceerde daarom in 2017 de TolkentelefoonApp, speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. De app maakt het mogelijk om op ieder moment van de dag een professionele tolk in te zetten, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in een zorgwoning. Binnen 60 seconden kan de zorgverlener of de patiënt een tolk aan de lijn krijgen in zijn of haar gewenste taal. Op deze manier overbrugt de app taalbarrières en verbetert het tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg in Nederland.

Jaar: 2017
Organisatie: Global Talk
Thema's: Gezondheid & Zorg,Veiligheid
De kijk van:
Guido Vroman
Manager Business Development & Sales bij Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN)

"Om taalbarrières nog makkelijker te overbruggen is de TolkentelefoonApp ontwikkeld. In de zorgverlening is een goede communicatie tussen patiënt en zorgverlener één van de basisvoorwaarden voor het leveren van de juiste zorg en in sommige gevallen zelfs van zeer groot belang. " - (Bron: Tolk- en Vertaalcentrum Nederland - Speciale app voor tolkdiensten in de zorg)



Vertalen

Innovatie door de expressie van het probleem, de oorzaak of bestaande aanpak te veranderen. Bijvoorbeeld door een andere taal, met muziek of door visualisatie.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Scriptie op muziek

Voor zijn master Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht moest Idwer Doosje een scriptie schrijven, maar hij besloot het anders te doen dan de rest: hij vertaalde zijn masterscriptie naar (piano)muziek. Het pianostuk bestaat uit drie delen: een theoretisch kader, een sectie empirische resultaten en een conclusie. Daarmee is de opzet vergelijkbaar met een wetenschappelijk artikel. In de compositie combineert hij zodoende uitkomsten van zijn wetenschappelijk onderzoek met muziek. Met de vertaling van wetenschappelijke onderzoek naar pianomuziek hoopt Doosje wetenschap en onderzoek toegankelijker te maken.

TolkentelefoonApp

Taalbarrières kunnen er voor zorgen dat zorgverleners lastiger een diagnose kunnen stellen, of dat patiënten niet precies begrijpen wat de zorgverlener uitlegt. Deze barrière kan daarom zorgen voor extra zorgverbruik. Op dit moment moeten anderstalige patiënten vaak vertrouwen op vertalingen van familie of vrienden. Dit is niet altijd een oplossing. Er is immers niet altijd een ‘vertaal-mogelijkheid’ in de directe kring van de patiënt beschikbaar. Global Talk lanceerde daarom in 2017 de TolkentelefoonApp, speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. De app maakt het mogelijk om op ieder moment van de dag een professionele tolk in te zetten, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in een zorgwoning. (meer…)

Ring-Ring fietsapp

Veel forenzen reizen dagelijks met de auto naar hun werk. Ring-Ring is een initiatief om mensen te stimuleren om vaker de fiets te pakken. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook gezond voor de gebruiker. Met een gratis slimme app van Ring-Ring houdt de gebruiker de gefietste kilometers makkelijk bij. Deze fietskilometers kunnen op een gegeven moment ingewisseld worden voor een beloning. Zo kun je korting krijgen bij lokale winkeliers of spaar je samen met je buurt voor een lokaal project. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief