Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Tiny Forest

Bos en natuur midden in de stadse omgeving

Een bijzonder stukje groene natuur, midden in de stad, ter grootte van een tennisveld, dat vormt een Tiny Forest. Een Tiny Forest draagt bij aan biodiversiteit en bewustzijn van natuur bij buurtbewoners en parkbezoekers. In 2015 kende Zaandam de primeur van het mini-bos. Samen met het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid en een groep schoolkinderen werd het eerste Tiny Forest gestart. Het idee is simpel; enkele honderden bomen dicht op elkaar op een klein stukje grond in of nabij de stedelijke omgeving. Tiny Forests worden dicht beplant met inheemse struiken en bomen, waarmee ze een prettige plek voor vogels, bijen en vlinders vormen. Buurtbewoners en kinderen kunnen natuurlijk ook gebruik maken van het bos.
Samen met de Wageningen Universiteit onderzoekt het IVN de effecten van de Tiny Forests op onder andere de biodiversiteit. De eerste uitkomsten daarvan zijn zeer positief. De ambitie van het IVN is om in 2021 in Nederland minimaal 100 Tiny Forests te hebben aangeplant.

Jaar: 2015
Organisatie: Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN)
Prijs gewonnen: Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2016
Thema's: Duurzaamheid,Leren & Onderwijs
De kijk van:
Liesbeth Spies
Voorzitter van de jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs (2016)

"De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs was unaniem in haar oordeel over deze winnaar. Tiny Forest biedt een nieuwe en duurzame bijdrage aan de vergroening van de stad. De jury ziet in dit project de potentie om een beweging te worden die landelijk - of zelfs over de grenzen heen - uitgebreid kan worden. " - (Bron: Groenaandebuurt.nl - Tiny Forest winnaar Nationaal Groenfonds Natuurprijs)



Vervormen

Innovatie door een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak anders vorm te geven, te verbreken, te verdraaien of op een nieuwe manier te structureren.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verplaatsen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Mother nature cleans

Er zijn legio schoonmaakmiddelen in de markt om allerlei verschillende vlekken en viezigheid te verwijderen. Deze werken meer of minder goed, maar de overeenkomst is dat het water met sopje in het riool terecht komt. Bij de waterzuivering is er de uitdaging om al die stofjes weer uit het water te krijgen. Kan dat niet anders? Het Lotus® PRO schoonmaaksysteem van Mother Nature Cleans hangt aan de muur en zodra het op koud leidingwater is aangesloten produceert het ozonwater. Dit is een natuurlijk product wat bacteriën doodt door de celwanden kapot te maken. Het water uit het systeem blijft 24 uur ozonwater en daarna keert het terug naar de originele staat, namelijk water en zuurstof. Voordelen zijn minder schoonmaak chemicaliën in het milieu en een veiligere werkomgeving voor de schoonmaker. Bovendien is het goedkoop en maakt het erg goed schoon. Ozonwater wordt al sinds 1906 toegepast in de schoonmaak, bijvoorbeeld bij het reinigen van drinkwater, zwemwater of voor het verwijderen van geuren. 

Scriptie op muziek

Voor zijn master Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht moest Idwer Doosje een scriptie schrijven, maar hij besloot het anders te doen dan de rest: hij vertaalde zijn masterscriptie naar (piano)muziek. Het pianostuk bestaat uit drie delen: een theoretisch kader, een sectie empirische resultaten en een conclusie. Daarmee is de opzet vergelijkbaar met een wetenschappelijk artikel. In de compositie combineert hij zodoende uitkomsten van zijn wetenschappelijk onderzoek met muziek. Met de vertaling van wetenschappelijke onderzoek naar pianomuziek hoopt Doosje wetenschap en onderzoek toegankelijker te maken.

Valairbag voor ouderen

Iedereen kent de airbag in de auto om je lichaam te beschermen bij een ongeluk. De airbag zit dan in de auto. Maar het kan ook andersom: de airbag zit dan als een heupriem om je lichaam. De werking is hetzelfde: bij een ongeval activeert de airbag nog voordat de persoon de grond raakt. Zo kunnen botbreuken bij ouderen worden voorkomen.

(meer…)

Meer projecten in dit perspectief