Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Supermarkt Safari

Rondleiding voor nieuwkomers bevordert gezond eten

GGD Gelderland-Zuid organiseert voor mensen die net in Nederland zijn de zogenaamde Supermarkt Safari’s. De statushouders zijn meestal niet bekend met de Nederlandse voedingsproducten en supermarkten en het belang van gevarieerd en gezond eten staat niet bij iedereen op het netvlies. Tijdens de Safari krijgen statushouders een rondleiding in de supermarkt waar de meesten van hen boodschappen doen. Daarbij wordt besproken wat er te koop is, wat gezond is en wat niet, wat de verschillen zijn tussen de producten en hoe je etiketten leest. Er wordt extra aandacht besteed aan producten waar veel suiker in zit, volkoren producten, wat je je kind mee naar school geeft en persoonlijke hygiëne.

Jaar: 2018
Organisatie: GGD Gelderland Zuid & Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen
Thema's: Gezondheid & Zorg,Participatie & Diversiteit
De kijk van:
GGD Gelderland Zuid
Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders


Verwonderen

Innovatie door met andere ogen naar het probleem te kijken en verrast te worden met nieuwe perspectieven uit inzichten van andere culturen, personen of ervaringen.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verplaatsen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

IJsthee van gered fruit

Dik, krom of lelijk fruit wordt weggegooid. Jaarlijks wordt daardoor een derde van het groente en fruit verspild. Dat kan anders. Toen kok Thijs op een markt in Utrecht zag dat een groenteboer 5 kilo ‘lelijke en oude’ aardbeien weg wilde gooien, besloot hij om een poging te doen om ze te redden. Zo ontstond ‘Thijs Tea’: ijsthee van biologische ingrediënten, bijzondere theesoorten en vers fruit dat anders zou worden weggegooid.

Op de website staat een live teller van hoeveel fruit is ‘gered’.

 

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

CT-scanner als avontuur voor kinderen

Veel kinderen vinden een CT-scan erg eng. Het apparaat maakt veel geluid en de kamer waar deze in staat is vaak niet echt uitnodigend. De vraag was dan ook hoe je een CT-scanner minder eng kan maken voor kinderen. Ontwerpers besloten niet voor een technische oplossing te kiezen (productverbetering), maar voor het verbeteren van de ervaring van het kind. Deze is vaak alles behalve prettig. Het idee was om de scan meer als een avontuur te laten ervaren door het kind. Zo werd de scanner in het New York-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital omgetoverd tot een kindvriendelijk piratenverhaal, met tekeningen van apen- en tijgerpiraten op de muur. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief