Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

IntensiveCare-Café

Lotgenotencafé voor ex-patiënten intensive care

Verblijven op de Intensive Care van een ziekenhuis is voor veel patiënten een heftige en emotionele gebeurtenis. Vaak heeft dit ook na verblijf in het ziekenhuis nog de nodige impact. Om deze reden is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in de regio Tilburg met een ‘IntensiveCare-Café’ gestart. Tijdens deze bijeenkomst kunnen patiënten en hun naasten ervaringen en informatie uitwisselen met zorgverleners. Op deze manier hoopt het ziekenhuis te voorzien in de behoefte van ex-patiënten en hun nabestaanden om in een laagdrempelige setting met elkaar in gesprek te gaan. Het ETZ start het IC-Café omdat bekend is dat ongeveer de helft van de IC-patiënten niet lukt om binnen één jaar eigen werkzaamheden weer te hervatten. Een deel van de IC-patiënten heeft last van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Met bijbehorende klachten zoals angsten, vergeetachtigheid en depressies.

 

 

Jaar: 2018
Organisatie: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Thema's: Gezondheid & Zorg,Veiligheid
De kijk van:
Anne Rutten
Internist-intensivist

"Sinds enkele jaren nodigen we oud-patiënten ongeveer drie maanden na ontslag uit voor een gesprek op de nazorgpoli. Daar proberen we er de patiënten uit te filteren die een PICS hebben. Helaas lukt het niet om alle patiënten te bereiken. We weten van de patiënten die we wel spreken dat ze hun verhaal kwijt willen. Dat ze ervaringen met lotgenoten willen delen. Zo kwamen we op het idee van het IC-café." - (Bron: ETZ - Oud-patiënten ontmoeten lotgenoten in IC-café)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief