Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Flitscamera loterij

Geld winnen als je je aan de snelheid houdt

Mensen die te hard rijden worden vaak bestraft met een boete. Toch werkt dit niet altijd. Kevin Richardson bedacht hier een andere aanpak voor: niet straffen als mensen te hard rijden, maar juist belonen als mensen zich netjes aan de snelheid houden. Met dit idee ontwikkelde hij Speed Camera Lottery, een flitspaal die zowel mensen die te hard rijden als mensen die de juiste snelheid rijden registreert. Onder de nummerborden van de mensen die de juiste snelheid hadden, vindt om de zoveel tijd een loterijtrekking plaats waarbij het getrokken nummerbord een deel van het geldbedrag krijgt dat wordt ingeleverd door de mensen die te hard rijden. Op deze manier wordt niet alleen het slechte gedrag bestraft maar ook het goede gedrag gestimuleerd. Dat dit werkt, werd bewezen tijdens een experiment in Zweden. In de straat waar de flitspaal tijdelijk stond was de gemiddelde snelheid eerst 32 km/u , maar tijdens het experiment nam dit met 22% af waardoor het daalde naar 25 km/u.

Jaar: 2010
Organisatie: DDB Stockholm
Prijs gewonnen: Titanium award op het Cannes International Festival of Creativity, 2011
Thema's: Mobiliteit,Veiligheid
De kijk van:
Kevin Richardson
Innovator

"Alle aandacht lijkt te gaan naar de rotte appels - de mensen die de wet overtreden - en er is echt geen aandacht voor de mensen die de wet naleven. In feite zou ik willen zeggen dat het gehoorzamen van de wet een behoorlijk eenzame onderneming is. " - (Bron: The Star - Speed camera lottery pays drivers for slowing down)



Verwonderen

Innovatie door met andere ogen naar het probleem te kijken en verrast te worden met nieuwe perspectieven uit inzichten van andere culturen, personen of ervaringen.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

IJsthee van gered fruit

Dik, krom of lelijk fruit wordt weggegooid. Jaarlijks wordt daardoor een derde van het groente en fruit verspild. Dat kan anders. Toen kok Thijs op een markt in Utrecht zag dat een groenteboer 5 kilo ‘lelijke en oude’ aardbeien weg wilde gooien, besloot hij om een poging te doen om ze te redden. Zo ontstond ‘Thijs Tea’: ijsthee van biologische ingrediënten, bijzondere theesoorten en vers fruit dat anders zou worden weggegooid.

Op de website staat een live teller van hoeveel fruit is ‘gered’.

 

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

CT-scanner als avontuur voor kinderen

Veel kinderen vinden een CT-scan erg eng. Het apparaat maakt veel geluid en de kamer waar deze in staat is vaak niet echt uitnodigend. De vraag was dan ook hoe je een CT-scanner minder eng kan maken voor kinderen. Ontwerpers besloten niet voor een technische oplossing te kiezen (productverbetering), maar voor het verbeteren van de ervaring van het kind. Deze is vaak alles behalve prettig. Het idee was om de scan meer als een avontuur te laten ervaren door het kind. Zo werd de scanner in het New York-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital omgetoverd tot een kindvriendelijk piratenverhaal, met tekeningen van apen- en tijgerpiraten op de muur. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief