Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Escaperoom voor ziekenhuispersoneel

Spaarne Gasthuis maakt veiligheidsles leuk

Het Spaarne Gasthuis bedacht een ludieke manier om de kennis van hun personeel over eerste hulp, veiligheid en acute situaties bij te spijkeren. Ze bouwden een escaperoom. Medewerkers gaan in teams van vijf te werk, vaak ook nog met collega’s die zij ervoor nog niet kenden. De teams moeten, aan de hand van allerlei hints in de kamer, zes vragen beantwoorden over gevaarlijke stoffen, reanimatie en het ontruimingsplan van het ziekenhuis. Ook moet een diagnose bij een onbekende patiënt – een reanimatie pop – worden vastgesteld. Door vragen te stellen aan een zogenaamd familielid van de patiënt moeten ze er achter komen wat hij mankeert. De antwoorden leveren samen een code op, waarmee de deelnemers binnen een half uur uit de kamer moeten ontsnappen. De kamer is ontwikkeld voor alle medewerkers van het ziekenhuis. Van schoonmaker tot verpleegkundige tot chirurg, iedereen mag deelnemen.

Jaar: 2017
Organisatie: Spaarne Gasthuis
Prijs gewonnen: Planetree Innovatie Awards 2017
Thema's: Gezondheid & Zorg,Leren & Onderwijs
De kijk van:
Cuun de Jong
Bedenker

"De Escaperoom was onderdeel van de veiligheidsweek, die het Spaarne Gasthuis elk jaar in de maand november organiseert. Vanwege het succes bieden we het nog steeds aan. Het winnen van de Planetree Innovatie Award bevestigt dit succes nog eens!" - (Bron: Spaarne Gasthuis - Spaarne Gasthuis wint Innovatie Award)

"Martijn Webbe, verpleegkunde-stagair vertelt: “Je gaat naar binnen met medewerkers die je niet kent en binnen mum van tijd ben je samen bezig om een probleem op te lossen. Je doet niet alleen praktische kennis op over bijvoorbeeld het ontruimingsplan, maar je ziet gelijk ook wat voor rol je speelt in de groep.”"



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief