Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Coldcasekalender

Kalender met moorden voor gedetineerden

Veel moordzaken worden niet opgelost en veranderen naar verloop van tijd in een ‘cold case’. Maar, de politie laat deze zaken nooit rusten en zoekt vaak nog steeds naar antwoorden. Sinds 2017 wordt er weer extra aandacht besteed aan deze zaken omdat dit merkbaar leidt tot meer tips. Om deze reden ontwierp de politie een ‘coldcasekalender’; een weekkalender met daarop 52 onopgeloste misdrijven, moorden en vermissingen die de politie en justitie nog niet op hebben kunnen lossen. Bij de dagen van het jaar staan belangrijke data, zoals de dag waarop een lichaam is gevonden. De kalender werd verspreid in vele gevangenissen, omdat de politie weet dat er bij gevangenen veel informatie is over misdrijven uit het verleden. Het is hierbij ook mogelijk om een beloning te ontvangen. Bij iedere zaak staat namelijk vermeld wat de gouden tip oplevert. Voor anonieme tips betaalt de politie echter niet.
De Nederlandse politie hoopte met de kalenders tips op te halen van gedetineerden over cold cases. De eerste resultaten waren positief. In de eerste maanden van verspreiding leverde de kalender al 160 tips op over cold cases. Vanwege het succes in 2017 is de actie met de coldcasekalenders in 2018 opnieuw ingezet.

Jaar: 2017
Organisatie: Politie
Thema's: Veiligheid,Wonen
De kijk van:
Jeroen Hammer
Recherchekundige

"We verstrekken de kalender aan gedetineerden omdat we weten dat bij hen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Uit een steekproef bleek dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Alle reden dus om het initiatief komend jaar een vervolg te geven." - (Bron: Politie - Wegens succes geprolongeerd: de coldcasekalender)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief