Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Basisschool en opvang in 1

Natuurlijk leren bij kindcentrum Laterna Magica

Ieder kind leert vanaf het moment dat het geboren wordt en doet dat op zijn eigen tempo. Het onderwijssysteem speelt zoveel mogelijk in op de mogelijkheden van het kind en stimuleert het leerproces. De overgangen tussen de verschillende typen onderwijs en tussen de organisaties die onderwijs verzorgen zijn voor veel kinderen moeilijk. In een integraal kindcentrum wordt de overgang tussen kinderopvang en basisschool zo vloeiend mogelijk gemaakt. Vaak zitten kinderopvang en basisschool in hetzelfde gebouw en is er een doorgaande leerlijn die door de medewerkers van de kinderopvang én de basisschool wordt uitgevoerd. Om dit te realiseren is een verregaande samenwerking nodig in de leeromgeving van het kind tussen de kinderopvang organisatie en de basisschool.
Laterna Magica is een van de eerste integrale kindcentra in Nederland. Zij hanteren het onderwijsconcept ‘Natuurlijk Leren’: een school zonder klassen, zonder vaste methoden en met een leerling-volg-jezelf-systeem. Dit kindcentrum is 52 weken per jaar geopend van 07:30 uur – 18:30 uur. Medewerkers werken in verschillende kleine teams en hebben verschillende rollen. Professionalisering en intern opleiden zijn de belangrijkste succesfactoren en daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden en juridische entiteit aangepast.

Jaar: 2007
Organisatie: Laterna Magica
Prijs gewonnen: Onze Nieuwe School, de zoektocht naar innovatie binnen het Amsterdamse onderwijs.
Thema's: Leren & Onderwijs
De kijk van:
Annette van Valkengoed
Directeur Laterna Magica

"Ons doel is brede vorming van kinderen, van opvangen en onderwijzen naar ontwikkelen. Dat betekent dat we zelf ook steeds moeten blijven leren. We werken in units op leeftijd, ieder kind heeft zijn eigen coach en een eigen ontwikkelplan en werkt daarbinnen wel in een sociale gemeenschap. Mogelijk maken dat kinderen de toekomst uitvinden." - (Bron: Laterna Magica - Nieuw onderwijs op nieuw land)



Vereenvoudigen

Innovatie door te modelleren of vereenvoudigen, door een versimpelde weergave van het probleem, de oorzaak van het probleem of een bestaande aanpak.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verbinden.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

‘onzichtbare’ fietsbeugel

De wegklapbare fietsstandaard biedt een oplossing voor openbare ruimte waar rekken soms plaats moeten bieden aan fietsen, en soms ook niet.

Als er een fiets geplaatst wordt in de inkeping van beugel zakt het voorwiel een stukje de grond in. De stalen beugel “wipt” dan op uit de grond en omsluit het achterwiel. Als de fiets uit de beugel wordt gehaald, klapt de beugel de straat weer in en is er op de grond geen enkel opstekend obstakel te vinden.

Mother nature cleans

Er zijn legio schoonmaakmiddelen in de markt om allerlei verschillende vlekken en viezigheid te verwijderen. Deze werken meer of minder goed, maar de overeenkomst is dat het water met sopje in het riool terecht komt. Bij de waterzuivering is er de uitdaging om al die stofjes weer uit het water te krijgen. Kan dat niet anders? Het Lotus® PRO schoonmaaksysteem van Mother Nature Cleans hangt aan de muur en zodra het op koud leidingwater is aangesloten produceert het ozonwater. Dit is een natuurlijk product wat bacteriën doodt door de celwanden kapot te maken. Het water uit het systeem blijft 24 uur ozonwater en daarna keert het terug naar de originele staat, namelijk water en zuurstof. Voordelen zijn minder schoonmaak chemicaliën in het milieu en een veiligere werkomgeving voor de schoonmaker. Bovendien is het goedkoop en maakt het erg goed schoon. Ozonwater wordt al sinds 1906 toegepast in de schoonmaak, bijvoorbeeld bij het reinigen van drinkwater, zwemwater of voor het verwijderen van geuren. 

Buurvrouw, heeft u suiker?

Het bekende kopje suiker, wie kent het niet? Vroeger was het dé manier om contact te leggen met je buren. Had jij – of je buurman – ergens hulp bij nodig, dan wist je elkaar te vinden. Dit principe bracht enkele professionals op het idee om “het kopje suiker” weer nieuw leven in te blazen. KopjeSuiker is hét sociale buurtplatform, waarmee je buren een helpende hand kan reiken, waarmee je wijkbewoners kan vragen om een kleine gunst, en waarmee je op de hoogte kunt blijven van wat er in je eigen wijk gebeurt. Zie het als een soort virtueel dorpsplein, waar je met elkaar een praatje kunt maken.

Meer projecten in dit perspectief