Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Ambulance drone

Medicijnen bezorgen door de lucht

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat een drone, voorzien van een defibrillator, veel sneller bij iemand kan komen die getroffen is door hartfalen, dan een reguliere ambulance. De levensreddende drone kan in een gebied van 12 vierkante kilometer binnen 1 minuut ter plaatse zijn. Daardoor zou de overlevingskans van iemand met hartfalen kunnen worden verhoogd met wel 8 tot 80%. In de drone zit een ‘medische gereedschapskist’ die essentiële medische apparatuur vervoert om eerste hulp mee te verlenen. Als 112 gebeld wordt, kan de drone via gps zelfstandig naar de locatie van de beller navigeren. Als de drone op de locatie aanwezig is, kan een arts via een video- en audioverbinding in de drone communiceren en uitleggen aan aanwezigen hoe bijvoorbeeld de defibrillator moet worden gebruikt als het slachtoffer een hartstilstand heeft.
Alec Momont, de ontwerper van de ambulance drone, kwam naar eigen zeggen op het idee voor het ontwerp omdat hij drones een keer op een positieve manier wilde gebruiken. Drones zijn namelijk vaak negatief in het nieuws.

Jaar: 2014
Prijs gewonnen: Dutch Design Awards
Thema's: Gezondheid & Zorg,Mobiliteit
De kijk van:
Alec Momont
Industrieel Ontwerper

"De overlevingskans na een hartstilstand stijgt hiermee van acht procent naar tachtig procent. Het is essentieel dat de juiste medische zorg al in de eerste minuten na een incident wordt geleverd. Door sneller ter plekke te zijn, kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt." - (Bron: Volkskrant - Veel interesse voor ambulance drone van TU Delft student)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Versnellen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief