Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Fietssnelweg

Sneller fietsen zonder opstoppingen

Met de fiets naar het werk: heel veel Nederlanders doen het. Maar door de stad, drukte op de fietspaden of gevaarlijke kruispunten kiest niet iedereen voor de fiets. Met een fietssnelweg worden die problemen verholpen: op een fietssnelweg zijn namelijk, net zoals op een autosnelweg, geen kruisingen en heb je altijd voorrang. Je fietst dus een stuk veiliger en sneller naar je bestemming. De provincie Gelderland heeft onderzocht of mensen door deze snelwegen ook daadwerkelijk de auto thuis laten. Dit onderzoek laat zien dat tijdens de ochtendspits gemiddeld 50 automobilisten besluiten om te gaan fietsen door het bestaan van de fietssnelweg. De elektrische fiets doet het goed op de fietssnelwegen met een aandeel van ongeveer 30%.

Jaar: 2015
Thema's: Duurzaamheid,Mobiliteit
De kijk van:
René Paas
Commissaris van de Koning

"De fietsroute draagt bij aan een duurzame samenleving, stimuleert het toerisme en daarnaast houdt fietsen de mens gezond. Niets fijner dan op een dag als deze de eerste meters over de fietssnelweg af te mogen leggen." - (Bron: GIC - Commissaris van de Koning op eerste stuk fietssnelweg tussen Groningen en Assen)



Versnellen

Innovatie door tempo of tijd te veranderen, door de snelheid aan te passen of door het probleem of een bestaande aanpak in de geschiedenis/ toekomst te plaatsen.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Vervormen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Pearltect – Invi-armband

‘Pearltect’, de armband van het bedrijf Invi, is een zelfverdedigingssieraad dat de drager ervan in staat stelt om zich op een legale en niet-agressieve manier te verdedigen tegen een aanval met seksuele intenties. Het gaat om een armband die wordt geactiveerd met een eenvoudige handbeweging. Na deze activatie komen er twee stoffen vrij: een hele nare geur om de belager te ontmoedigen en een DNA-verf. De DNA-verf is onzichtbaar en makkelijk overdraagbaar en laat sporen achter op de belager. Zo kan deze persoon tot enkele maanden na de aanval aan het delict worden gelinkt. Dit kan dienen als extra bewijsmateriaal, waardoor de veroordelingskans van de aanvaller wordt vergroot. (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Virtueel gemeentehuis

Toen de Zuid-Hollandse gemeentes Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland gingen fuseren tot gemeente Molenwaard moest er een nieuw gemeentehuis komen. Dit zou 15 miljoen kosten, maar de gemeente had er maar 3. Een aantal gemeenteraadsleden ging samen met een aantal adviseurs en onderzoekers kijken of er eigenlijk nog wel een gemeentehuis nodig was.  (meer…)

Meer projecten in dit perspectief