Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Open-Disclosure-Lezing

UMC Utrecht geeft openheid over medische misser

In april 2018 vond in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) de eerste Open Disclosure Lezing plaats. Tijdens de lezing werd ingegaan op een medische misser die in het verleden is gemaakt in het UMCU. Het is voor het eerst dat een patiënt die het betreft en haar behandelend artsen op deze wijze openheid van zaken geven. Het UMCU organiseerde de lezing om te kijken wat er destijds is gebeurd en wat er zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld. De eerste “First Annual Adrienne Cullen Lecture on Open Disclosure After Serious Harm” werd door patiënte Adrienne Cullen zelf gegeven. Deze presentatie in samenwerking met haar toenmalig behandelend gynaecoloog (prof. Huub van der Vaart) en hoofd van de afdeling Gynaecologie (prof. Arie Frankx). Tijdens de presentatie keken de drie gezamenlijk terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld. In de bijdrage beschreven zij de gevolgen die het ernstige voorval heeft gehad op hun privéleven en hun werk. Gezamenlijke drijfveer van de drie was ook om de manier waarop ernstige fouten door ziekenhuizen worden afgehandeld aan de kaak te stellen.

 

Jaar: 2018
Organisatie: UMC Utrecht
Thema's: Gezondheid & Zorg,Leren & Onderwijs
De kijk van:
Arie Franx
Hoofd Gynaecologie UMCU

"Er is veel te leren van dit verhaal. Juist daarom is het ook een kans om aan de samenleving te laten zien dat we open zijn en willen leren van fouten. " - (Bron: NOS - Terminale patiënte kreeg zwijgcontract over fout, maar nu wil UMC openheid)



Vertalen

Innovatie door de expressie van het probleem, de oorzaak of bestaande aanpak te veranderen. Bijvoorbeeld door een andere taal, met muziek of door visualisatie.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Verwonderen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Scriptie op muziek

Voor zijn master Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht moest Idwer Doosje een scriptie schrijven, maar hij besloot het anders te doen dan de rest: hij vertaalde zijn masterscriptie naar (piano)muziek. Het pianostuk bestaat uit drie delen: een theoretisch kader, een sectie empirische resultaten en een conclusie. Daarmee is de opzet vergelijkbaar met een wetenschappelijk artikel. In de compositie combineert hij zodoende uitkomsten van zijn wetenschappelijk onderzoek met muziek. Met de vertaling van wetenschappelijke onderzoek naar pianomuziek hoopt Doosje wetenschap en onderzoek toegankelijker te maken.

TolkentelefoonApp

Taalbarrières kunnen er voor zorgen dat zorgverleners lastiger een diagnose kunnen stellen, of dat patiënten niet precies begrijpen wat de zorgverlener uitlegt. Deze barrière kan daarom zorgen voor extra zorgverbruik. Op dit moment moeten anderstalige patiënten vaak vertrouwen op vertalingen van familie of vrienden. Dit is niet altijd een oplossing. Er is immers niet altijd een ‘vertaal-mogelijkheid’ in de directe kring van de patiënt beschikbaar. Global Talk lanceerde daarom in 2017 de TolkentelefoonApp, speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. De app maakt het mogelijk om op ieder moment van de dag een professionele tolk in te zetten, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in een zorgwoning. (meer…)

Ring-Ring fietsapp

Veel forenzen reizen dagelijks met de auto naar hun werk. Ring-Ring is een initiatief om mensen te stimuleren om vaker de fiets te pakken. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook gezond voor de gebruiker. Met een gratis slimme app van Ring-Ring houdt de gebruiker de gefietste kilometers makkelijk bij. Deze fietskilometers kunnen op een gegeven moment ingewisseld worden voor een beloning. Zo kun je korting krijgen bij lokale winkeliers of spaar je samen met je buurt voor een lokaal project. (meer…)

Meer projecten in dit perspectief