Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Virtuele rechtbank

Beter pleiten door VR oefening

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelen een virtuele rechtszaal waar studenten beter leren pleiten. Het project ‘PleitVRij’ creëert een oefenlocatie met behulp van Virtual Reality(VR)-brillen. De realistische omgeving kan vanuit verschillende rollen, zoals officier van justitie of advocaat bekeken worden. Studenten en docenten kunnen de oefening bekijken en beoordelen via een app.

Het Ministerie van OCW support het initiatief met een subsidie voor online onderwijs. Momenteel oefenen studenten droog in een klaslokaal, maar dat is niet te vergelijken met een echte rechtszaal. Als de pilot succesvol blijkt, wil PleitVRij open source beschikbaar gemaakt worden zodat alle onderwijsinstellingen ervan gebruik kunnen maken.

Jaar: 2019
Organisatie: Vrije Universteit Amsterdam (VU)
Thema's: Leren & Onderwijs,Veiligheid
De kijk van:
Hedwig van Rossum
Initiatiefnemer en coördinator Pleitoefening bij de rechtenfaculteit van de VU

"Bij ons krijgen de studenten in hun derde jaar wel pleittraining, maar na hun studie hebben ze meestal nog geen goed idee van hoe het er nu echt aan toegaat in de rechtszaal. Want waar sta je nu precies als advocaat? En wat doet het met je, op zo’n manier publiek spreken? De meeste net afgestudeerde juristen vinden het nog heel spannend. Het doel van PleitVRij is dan ook om het onderwijs op dit punt beter te laten aansluiten op de beroepspraktijk. We gaan met een 360 graden camera opnames maken van een rechtszaal. We denken bijvoorbeeld nog na over de vraag of er publiek in de zaal moet zitten, die ook hun emoties uiten, zodat de omgeving zo realistisch mogelijk wordt. Vanaf februari 2019 kunnen studenten PleitVRij voor het eerst gebruiken en oefenen in zaken op het vlak van migratierecht, strafrecht en privaatrecht. " - (Bron: Advocatie - PleitVRij: beter leren pleiten in een Virtual Reality-rechtszaal)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Versnellen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief