Print

Innovaties in de praktijk:

Hoe keken andere mensen en organisaties naar uitdagingen?

Waste Shark eet zwerfafval

Afvalhaai ruimt plastic op in havens

Met het bedenken van de Waste Shark wil RanMarine een bijdrage leveren aan het opruimen van plastic soep die in de wereldzeeën rondzwerft. De bedenker van de Waste Shark heeft een aantal prototypes gemaakt en deze rond laten ‘varen’ in de haven van Rotterdam. De afvalhaaien eten als het ware het zwerfvuil op. Het apparaat, dat nagenoeg zo groot is als een personenauto, heeft een open ‘mond’ die zich 35 onder het wateroppervlak bevindt waardoor deze afval op kan nemen. De bijna 500 kilo afval die de Waste Shark aan kan wordt vervolgens verwerkt.

Naast afval opruimen zitten er ook sensoren op het apparaat die verschillende dingen in het water kunnen meten, zoals de temperatuur, het zuurstofgehalte of de waterdiepte. Hiermee kan de kwaliteit van het water bepaald en verbeterd worden.

Jaar: 2016
Organisatie: RanMarine
Thema's: Duurzaamheid
De kijk van:
Richard Hardiman
CEO RanMarine

"Het klinkt misschien raar voor een zakenman, maar als ik ‘out of business’ raak, is mijn missie pas echt geslaagd." - (Bron: Port of Rotterdam - Waste Shark: deze 'haai' eet plastic)



Verplaatsen

Innovatie door het fysiek, geografisch of thematisch verplaatsen van een probleem, de oorzaak of een bestaande aanpak waardoor de omgeving verandert.

Andere perspectieven:


Dit is ook een voorbeeld van Vervormen.

Bekijk de innovaties in verschillende maatschappelijke thema’s

Nachtwacht on tour

Mensen uit ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die door de Corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om op pad te kunnen gaan, konden de Nachtwacht vanuit ‘huis’ aanschouwen. Er werd een levensechte reproductie van de Nachtwacht naar hen toe gehaald.

(meer…)

Human Library (‘Mensenbieb’)

In plaats van boeken, kun je ook levende verhalen uitlenen, heeft de Mensenbieb gedacht. Zo werkt de mensenbieb: je leent ‘iemand’ om een half uur een goed gesprek mee te voeren. Het idee is voor de hand liggend, maar vaak ervaart men een grote drempel om een vreemde uit te nodigen voor een kop koffie en een goed gesprek. Een goed gesprek kan, net zoals een boek, nieuwe inzichten geven en de ogen openen.  (meer…)

Wachtspelletje bij rood stoplicht

Wachten voor het stoplicht is vervelend. Het duurt eigenlijk altijd te lang. Daar bedacht een creatief team een oplossing voor: in plaats van een simpele drukknop speel je nu een spelletje op een touchscreen. Het spel is niet alleen leuk, het werkt ook verbindend. Je speelt ‘Streetpong’ namelijk niet alleen, maar tegen de andere kant van de straat. Zo worden voetgangers onbewust met elkaar in contact gebracht. Het pilot is bedacht aan de HAWK University en geïnstalleerd in de Duitste stad Hildesheim.

Meer projecten in dit perspectief